Voor wie is relatiecoaching?

 

Relatiecoaching is voor mensen die niet (helemaal) gelukkig zijn in hun relatie en daar graag iets aan willen doen.
Hoe kan een relatiecoach je helpen bij relatieproblemen?

Een van de partners vraagt een gesprek aan

Als het in een relatie niet meer goed loopt, is het vaak een van de partners die het er het eerst last van heeft.  Allerlei kleine ergernissen dwalen in je hoofd rond en stapelen zich na verloop van tijd op. Vooral als het lastig is om hierover met je partner te praten.

Allereerst kun je in het gesprek met de relatiecoach je verhaal kwijt. De coach biedt je een luisterend oor en hoort je verhaal aan zonder oordeel. Samen ga je op zoek naar de rode draad in datgene waar je tegenaan loopt. Zelf heb je vaak het idee dat het maar om kleinigheden gaat waar je niet over moet zeuren en dat je het vooral niet groter moet maken dan het is. Als de kleinigheden zich echter na verloop van tijd opstapelen, worden het obstakels. Het is fijn om samen met de coach te bekijken waarom het een en ander je dwars zit en welke  gevoelens dat bij je oproept. Door erover te praten kun je bekrachtigd worden in het serieus nemen van je gevoel in plaats van het te bagatelliseren, zoals je misschien gewend was. Als je je gevoelens van onvrede serieus neemt en je het voor jezelf precies duidelijk krijgt wat je dwarszit, krijg je een sterkere basis om er met je partner over te gaan praten.

In een rollenspel kun je oefenen met het voeren van het gesprek met je partner. Je kunt hierbij feedback krijgen op de woorden die je gebruikt, de toon waarop je iets zegt en je houding tijdens het gesprek. Door alvast te oefenen vergroot je je zelfvertrouwen, waardoor de kans op een goed gesprek met je partner toeneemt.

Mocht het toch niet lukken om samen een constructief gesprek te voeren over een bepaald pijnpunt dan kunnen jullie samen de hulp van de relatiecoach inroepen.

Partners vragen samen een gesprek aan

Een gesprek met een relatiecoach is anders dan een gesprek met zijn tweeën. Met zijn tweeën weet je van tevoren vaak al wel wie wat gaat zeggen en kun je snel in bekende cirkels rond gaan draaien. Of je eindigt in een “welles-nietes”-situatie of met ruzie.

De relatiecoach geeft als onafhankelijke derde leiding aan het gesprek tussen jullie, waarbij ze jullie verhelderende vragen kan stellen, jullie gedrag kan spiegelen en mogelijk kan “vertalen” wat jullie bedoelen maar niet zeggen.

De coach zorgt ervoor, samen met jullie,  dat het een constructief gesprek wordt. Om dit te waarborgen biedt zij een veilige omgeving, zodat jullie je wensen en verlangens, maar ook je irritaties en zorgen naar elkaar kunnen uitspreken.

Een gesprek bij een relatiecoach vraagt van jullie moed om de zaken op tafel te leggen. En het is ook nodig dat je naar je eigen gedrag wilt kijken en bereid bent om in de schoenen van de ander te gaan staan om te proberen in te voelen hoe het voor de ander is. Een relatie onderhouden is hard werken, is veranderen en meegaan in de verandering! Is groeien en je persoonlijk ontwikkelen.

Jullie kunnen een gesprek met een relatiecoach aangaan op het moment dat jullie een onenigheid hebben waar jullie samen niet uit komen, maar jullie kunnen een gesprek ook preventief aanvragen, wanneer jullie problemen voorzien. Dat laatste is het handigst, omdat dan de stellingen nog niet te zeer zijn betrokken en de boel nog niet geëscaleerd is. Dat praat veel gemakkelijker.

Partners die samen relatie-quality-time willen

Een vorm van relatie-quality-time zou kunnen zijn dat je (een aantal keren per jaar) samen met je partner en onder leiding van een relatiecoach je relatie tegen het licht houdt. Wat gaat er goed en wat gaat er minder goed? Wat willen jullie veranderen en waar willen jullie aan werken? Een soort APK van je relatie, zou je kunnen zeggen. Eigenlijk is het gek dat onze auto jaarlijks een check-up krijgt maar onze relatie niet.

Wil je alleen of samen een afspraak met Relatiecoaching Vlechtwerk maken voor een kennismakingsgesprek stuur dan een mail naar gea@relatiecoaching-vlechtwerk.nl. Het kennismakingsgesprek is vrijblijvend en kosteloos.

Neem contact op